Waar kun je isopropyl alcohol kopen? 

Kun je isopropyl alcohol kopen in winkels als Kruidvat, Action, Gamma en Co. Ontdek het hier.

Opmerking: de links in dit artikel zijn affiliate- of advertentielinks. Als je via deze link een product koopt, ontvangen wij een commissie waarmee we onze portal kunnen financieren. Je maakt geen extra kosten.

In één oogopslag

  • Isopropyl alcohol is een van de goedkoopste en tegelijkertijd meest effectieve ontsmettings- en schoonmaakmiddelen.
  • Veel consumenten zoeken isopropyl alcohol in winkels als Kruidvat, Action, Etos of Gamma.
  • Momenteel hebben de meeste van deze winkels echter geen isopropyl alcohol in voorraad, noch in een concentratie van 70%, noch in een concentratie van 99%.
  • Het is momenteel ook niet verkrijgbaar bij bouwmarkten of andere detailhandelaren.
  • Wij raden daarom momenteel aan isopropyl alcohol te bestellen op Bol.com. Hier vind je onze productaanbevelingen:

Wat is isopropyl alcohol en waarvoor kun je het gebruiken?

isopropyl alcohol is een veel gebruikt organisch oplosmiddel. Het heeft een karakteristieke alcoholgeur en is in vloeibare vorm kleurloos. Het is licht ontvlambaar en zeer goed oplosbaar in water en andere organische oplosmiddelen.

isopropyl alcohol heeft allerlei industriële en huishoudelijke toepassingen. In de geneeskunde wordt het vaak gebruikt als ontsmettingsmiddel, omdat het bacteriën, schimmels en virussen kan doden. Het wordt ook gebruikt bij de vervaardiging van medicijnen, cosmetica en parfums.

In de elektronica-industrie wordt isopropyl alcohol gebruikt als reinigingsmiddel om olie, stof en andere verontreinigingen van elektronische componenten te verwijderen. Het wordt ook gebruikt bij de vervaardiging van LCD-schermen en zonnecellen.

In het huishouden wordt isopropyl alcohol vaak gebruikt als schoonmaakmiddel om vlekken uit textiel en oppervlakken te verwijderen. Het wordt ook gebruikt in reinigings- en ontvettingsproducten voor keuken en badkamer.

Het is belangrijk te weten dat isopropyl alcohol giftig en brandbaar is en daarom voorzichtig gebruikt moet worden. Het mag niet direct op de huid of in de ogen komen en moet gebruikt worden in goed geventileerde ruimten.

Helaas hebben maar weinig plaatselijke winkels (bijv. Kruidvat, Action of Gamma) momenteel isopropyl alcohol op voorraad. 

Waar kun je isopropyl alcohol kopen als alternatief voor Kruidvat, Action en Gamma?

Nu rijst natuurlijk de vraag waar je isopropyl alcohol überhaupt kunt kopen. 

Zoals gezegd raden we je aan op Amazon te kopen, omdat je hier een grote keuze hebt en mengsels met 99% en met 70% kunt kopen voor onmiddellijk gebruik.

Als alternatief zijn er apotheken. De kosten zijn hier echter wat hoger en isopropyl alcohol is daar niet altijd verkrijgbaar en moet soms worden nabesteld. Als je echter niet graag op internet bestelt, vind je in een apotheek wat je zoekt.

Voor het overige ziet het er echter niet zo goed uit in de stationaire handel. In andere winkels is de situatie vergelijkbaar met Kruidvat, Action of Gamma – isopropyl alcohol is alleen verkrijgbaar als ingrediënt in schoonmaakmiddelen, als het al verkrijgbaar is.

En zelfs in doe-het-zelf winkels, zoals Hornbach, vind je het zelden. Het blijkt dus dat isopropyl alcohol kopen in de stationaire handel wat moeilijk is.

isopropyl alcohol 70% of 99% – Welke concentratie is de juiste?

Isopropyl alcohol is het meest geschikt als ontsmettingsmiddel in een concentratie van 70% gemengd met 30% gedestilleerd water. Als de concentratie onder de 50% zakt, neemt de desinfecterende werking enorm af.

Maar zelfs concentraties hoger dan 90% bereiken geen optimale antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking. Een isopropyl alcoholoplossing met een concentratie van 70% kan ideaal door de celwanden van micro-organismen dringen, zodat de hele cel effectief wordt vernietigd.

Daarom wordt voor de meeste reinigings- en desinfectiedoeleinden, maar ook voor het gebruik van isopropyl alcohol als oplosmiddel voor inkt, vernis of lijmresten, een mengverhouding van 70% aanbevolen. Bij gebruik tegen bedwantsen of fruitvliegjes wordt een concentratie van 91% aanbevolen, en tegen schimmel soms 50%.

Conclusie

Isopropyl alcohol is een van de goedkoopste en meest effectieve reinigings- en ontsmettingsmiddelen die er zijn. 

Veel consumenten vragen zich af of isopropyl alcohol ook te koop is in winkels als Kruidvat, Action of Gamme. Helaas is dit momenteel niet het geval. 

Wij raden momenteel aan isopropyl alcohol te bestellen op Amazon. Je vindt onze productaanbevelingen hier: