Waar kun je waterstofperoxide kopen? 

Kun je waterstofperoxide kopen in winkels als Kruidvat, Action, Etos en Co. Ontdek het hier.

Waterstofperoxide Kopen

Opmerking: de links in dit artikel zijn affiliate- of advertentielinks. Als je via deze link een product koopt, ontvangen wij een commissie waarmee we onze portal kunnen financieren. Je maakt geen extra kosten.

In één oogopslag

  • Waterstofperoxide (H2O2) is een kleurloze, vloeibare verbinding van waterstof (H2) en atomaire zuurstof (O2).
  • In de geneeskunde wordt het vooral gebruikt als ontsmettingsmiddel voor apparatuur (minder vaak voor wonden) en in de industrie vooral als bleekmiddel en voor waterbehandeling.
  • Waterstofperoxide heeft echter ook tal van eigenschappen die het interessant maken als huis- en geneesmiddel; zo werkt het desinfecterend, antibacterieel, oxiderend, blekend en geurverdrijvend.
  • Veel consumenten zoeken waterstofperoxide in winkels als Kruidvat of Action.
  • Momenteel hebben de meeste van deze winkels echter geen waterstofperoxide in voorraad, noch in een concentratie van 3%, 9% of 12%.
  • Wij raden daarom momenteel aan waterstofperoxide te bestellen op Bol.com. Hier vind je onze productaanbevelingen:

Wat is waterstofperoxide en waarvoor kan het gebruikt worden?

Waterstofperoxide is een uiterst veelzijdige stof die bekend staat als een oud huis- en geneesmiddel. Het heeft desinfecterende, antibacteriële, oxiderende, blekende en geurverdrijvende eigenschappen die nauwelijks door een andere stof worden overtroffen.

Het is een kleurloze vloeibare verbinding van waterstof en atoomzuurstof die van nature voorkomt in sneeuw en regen, omdat het gevormd wordt uit ozon in de lucht. Waterstofperoxide werd in 1818 voor het eerst in het laboratorium gemaakt door de Franse scheikundige Louis Jacques Thénard en het productieproces is sindsdien geleidelijk verbeterd. Tegenwoordig wordt het gebruikt in de organische chemie, industrie, geneeskunde en cosmetica als ontsmettingsmiddel, oxidatiemiddel en bleekmiddel.

Voor particulier gebruik zijn er voornamelijk twee toepassingen voor waterstofperoxide: Enerzijds kan het gebruikt worden als schoonmaakmiddel in het huishouden om schimmel, vlekken en onaangename geuren te verwijderen. Anderzijds wordt het gebruikt voor verschillende gezondheidsdoeleinden.

De gezondheidstoepassing van H2O2 is gebaseerd op het feit dat het effectief ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels kan doden. Daarom wordt het gebruikt voor de behandeling van huidproblemen zoals herpes, wratten of acne, of als mondspoeling bij keelpijn, tonsillitis of tandproblemen. Het is belangrijk op te merken dat waterstofperoxide alleen mag worden gebruikt in een maximale concentratie van 3,5% en dat idealiter gestabiliseerd H2O2 moet worden gebruikt, zoals in mijn productaanbeveling.

Daarnaast wordt H2O2 ook gebruikt voor het bleken van tanden en als haarverf vanwege de blekende werking.

Waar kun je waterstofperoxide kopen als alternatief voor Kruidvat, Action en Etos?

Nu is natuurlijk de vraag waar je in de eerste plaats waterstofperoxide kunt kopen. 

Zoals gezegd raden we je aan om op Bol.com te kopen, omdat je hier een grote keuze hebt en mengsels met 3%, 9% en ook met 12% kunt kopen.

Als alternatief zijn er apotheken. 

De kosten zijn echter wat hoger en waterstofperoxide is daar niet altijd verkrijgbaar en moet misschien worden nabesteld. Als je echter niet graag op internet bestelt, zul je in een apotheek vinden wat je zoekt.

Anders ziet het er echter niet zo goed uit in de stationaire handel. Voor andere winkels is de situatie vergelijkbaar met Kruidvat, Action of Etos.

FAQ

Waar kan ik waterstofperoxide kopen?

Waterstofperoxide met een concentratie van 3% is te koop in apotheken of op internet. Hogere concentraties zijn meestal niet verkrijgbaar in apotheken. Er zijn een paar dingen te overwegen met betrekking tot de toepassingsgebieden en de ideale concentraties. 

Welke concentratie heb ik nodig?

Voor de meeste toepassingen, zij het in het huishouden, voor reiniging of voor gezondheidsdoeleinden, is een concentratie van 3% volledig voldoende.

Voor bleken of speciale reinigingsdoeleinden is dit echter niet voldoende en zijn hogere concentraties nodig. Voor particulieren zijn oplossingen met een maximum van 12% beschikbaar. Hogere concentraties mogen alleen professioneel of commercieel gebruikt worden.

Kan waterstofperoxide worden gedronken en inwendig worden gebruikt?

Nee! Waterstofperoxide is schadelijk en niet geschikt om te drinken. Zelfs lage concentraties (3%) kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Hogere concentraties zijn levensgevaarlijk.

Hoe moet waterstofperoxide worden bewaard?

Waterstofperoxide is in elke vorm relatief onstabiel en kan gemakkelijk ontleden, waardoor het onwerkzaam wordt. Daarom moet H2O2 worden bewaard op een droge plaats, uit de buurt van licht en warmte. Het moet ook in de oorspronkelijke verpakking blijven.

Wat is de houdbaarheid?

Normale waterstofperoxide in concentraties tot 12% is na opening ongeveer 6 maanden houdbaar. Een ongeopende fles is tot 3 jaar houdbaar. 

Is waterstofperoxide momenteel te koop bij Kruidvat, Etos of Action?

Volgens ons onderzoek is waterstofperoxide niet verkrijgbaar bij Kruidvat en Action. Bij Etos heb je echter kans het product in het schap te vinden.

Conclusie

Waterstofperoxide is een oud huis- en geneesmiddel en is veelzijdiger dan bijna elke andere stof.

Veel consumenten vragen zich af of je waterstofperoxide kunt kopen in winkels als Kruidvat of Action. Helaas is dat meestal niet het geval. 

Wij raden momenteel aan waterstofperoxide te bestellen op Bol.com. Onze productaanbevelingen vind je hier: